Duntäcken och dun- och fjäder kuddar.
Inga kemikalier används vid tvättning, torkning eller behandlingen i Horst Schäfers tillverkning av dun- eller fjäderprodukter. Produkterna är allergitestade och märkta med ”Daunacara”. Yttertygerna som används är certifierade med ÖKO-Tex Standard och med tråd täthet i vävningen som inte släpper igenom kvalster eller dylikt. Tillverkning sker vid egen anläggning i Eching utanför München och är klimatneutral certifierad sedan 2020.
Märkning ”Klass 1” innebär att dunet/fjädern kommer från vattenlevande fågelarter. ”Ny” betyder att det i princip inte finns någon inblandad återanvänt dun/fjäder. ”Ren” betyder att det inte finns någon blandning med annat dun/fjäder typ än vad som är kvalitén/märkningen anger (< 10%). Finns det ingen liknande märkning då du tittar på kvalitéer bör gör du fråga säljaren om duntäckets/dunkuddens verkliga innehåll.
Läs mera på Horst Schäfers hemsida https://zudecken.de/infos/bezeichnungen_daunen_e.php
Kvalitén på dun/fjäder mäts i dess förmåga att vara fluffigt, binda luft. Bärigheten mäts internationellt i cuin och benämns Fill Power. Man mäter en specifik dunvikts förmågas höjd. Se bild nedan och video (länk) hur mätningen görs.

Delvis producerat av certifierat material i enlighet med Öko-Tex Standard 100, produkt klass 2, (ISO 17050-1). Se varje produktspecifikation.
Fakta om linnetyget för påslakan slät, med knappar, Antik, tvåfärgat. 185g/m2 +/- 11g/m2. Density warp/weft 17/17, Yarn NM warp/weft 17,9/17,9, Closeness=shrinkage Max 4 %. Linnetyg bör helst inte torktumlas då hög värme kan göra att fibrerna bryts (förstörs). Se mera under beskrivning för varje produkt.
Råd och frågor om dun och fjäder
Täcken och kuddar av dun behöver skakas och vädras regelbundet, gärna varje dag. Lägg helst inte på något överkast. Lufta sängen istället, så minimerar du mängden kvalster som trivs i fuktig och varm miljö. Dunmaterial varken behöver eller bör tvättas i onödan. Måste du tvätta, se till att all fukt försvinner. Centrifugera efter tvätt, torktumla gärna. Ofta är duntäcken för stora för torktumlare. Det går nästan lika bra att hänga dem på tork i torkskåp eller utomhus, men skaka då och då så att dunet fördelas jämnt. Luktar det våt fjäder är det inte ordentligt torrt.
Duntäcken och kuddar innehåller ofta en blandning av dun och fjäder. Men andelarna kan skilja sig åt, vilket också avspeglas i priset. Ju mer och bättre dun, desto högre kvalitet och fluffighet. Fluffighet är detsamma som bärighet eller fyll-kraft (Fill power är en begrepp och mätmetod som används internationellt).
Dun har mer fyll-kraft än fjäder. Å andra sidan är ger fjäder i kudden ett stöd och stadga åt kudden. Den som istället vill ha en mjukare kudde väljer då en med mera dun procent eller/och mindre fyllningsvikt. Ju bättre fågel/gås desto bättre/högre fyll-kraft vilket också innebär att täcket blir tunnare (mindre fyllvikt) men ändå klarar att värma lika bra. Vattenlevande fågel har generellt bättre bärighet och ännu bättre har de arter som lever på kalla breddgrader.
Vad gäller täcken finns både sommar-, vår/höst- och vintervarianter. Tumregeln är mindre fyllning till den som vill sova svalt, mer fyllning till den som vill ha det varmare. Är man en kraftigare person behöver man oftast ett tunnare täcke och omvänt.
Hur är det då med allergirisken? (citerat från artikel i Göteborgs-Posten)
”Det finns inga studier som visar att risken är större att utveckla allergi om man sover med sängkläder av dun”, säger Agnes Wold, allergiforskare och docent i mikrobiologi och immunologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. De som redan har allergi eller astma behöver i allmänhet inte heller undvika dun.
Studier som gjorts i England har visat att man får mer astmabesvär om man sover på skumgummi än på dun.
Kvalster trivs i fuktiga miljöer. Dunets förmåga att absorbera och avge fukt innebär mindre fukt i sängen. Detta skulle kunna förklara varför man hittat betydligt högre kvalsterhalter i skumgummikuddar jämfört med dunkuddar. Andra orsaker kan vara att fjäder och dun oftast har mycket tätare kuddvar (tyghölje) än syntetmaterial. Kanske avger också syntetmaterial flyktiga irriterande ämnen.
”I dag vet vi att det framförallt finns tre omständigheter som förhindrar allergi och astma. För det första, fattigdom och primitiva sanitära förhållanden. För det andra: många äldre syskon. Och för det tredje: tidig kontakt med djur, särskilt djur på bondgård”, sammanfattar Agnes Wold.
– ”Sängkläderna kan man verkligen glömma i sammanhanget”.
Men är detta inte tvärtemot vad vi tidigare fått höra på BVC?
– Barnläkare gick förr ut med råd som inte var baserade på vetenskap, bland annat om att allergiska barn skulle undvika dunkuddar och täcken.
I dag hoppas Agnes Wold dessa råd ska vara borttagna.
Astma- och allergiförbundet vill varken rekommendera eller avråda från dun.
– Vi följer forskningen inom området med stort intresse. Detta är en angelägen och mycket intressant fråga, men något beslut är ännu inte fattat av förbundsstyrelsen, berättar förbundets Roland Efraimson.
Läs gärna mera på Astma- och allergiförbundets hemsida. https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/kvalsterallergi
Har flera frågor är du välkommen att kontakta oss på 031-19 99 17 eller info@dunolin.com